Fundacja Świętego Józefa
„ Oni mają modlić się uczynkami”

Regularną pomocą obejmujemy około 35 rodzin i osób samotnych z miejscowości podwrocławskich i Wrocławia, okazjonalnie pomagamy większej ilości osób.
Świadczymy pomoc materialną w różnym zakresie, głównie poprzez zakup:
- żywności,
- chemii gospodarczej,
- artykułów codziennego użytku,
- artykułów dla małych dzieci,
- artykułów szkolnych,
- lekarstw,
- ubrań i obuwia.

Pomoc niematerialna zwykle obejmuje załatwianie formalności administracyjnych, wsparcie wolontariuszy, zdobywanie nowych umiejętności życiowych na warsztatach, szkoleniach, w indywidualnym procesie towarzyszenia osobie w trudnej sytuacji życiowej. Przynajmniej dwa razy do roku organizujemy spotkania dla podopiecznych połączone z poczęstunkiem, które odbywają się we Wrocławiu u salezjanów w parafii pw. Chrystusa Króla.

Prowadzimy tutaj PUNKT WYMIANY UBRANEK I ARTYKUŁÓW DLA DZIECI w każdym wieku. W celu zmówienia artykułów, umówienia się na odbiór lub przywóz rzeczy prosimy o kontakt telefoniczny.

W tym miejscu czekamy też na osoby samotne, spragnione kontaktu z drugim człowiekiem lub potrzebujące konkretnej pomocy ludzkiej zwykle w poniedziałki w godz. 18:00-20:00. Zapraszamy serdecznie do sali nr 9 wejściem od ul. Inowrocławskiej.

"Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowywany, obdarowany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.„
Jan Paweł II

Nasza działalność.